Hoe vind je een coach die bij je past?

Op dit moment telt Nederland meer dan 100.000 coaches. De media staan er vol van. Het is relatief een nieuw beroep en het is vrij makkelijk om jezelf coach te noemen. Er is hier veel kritiek op. Iedereen vindt er iets van. Dat is zonde, maar begrijpelijk. Er wordt helaas veel minder geschreven over de positieve effecten van het samenwerken met een coach.

Momenteel lopen er nog veel onderzoeken om de effecten van coaching te meten, maar voor mij staat het vast; als je een fijne coach hebt, gaat je dit een heleboel moois opleveren, zowel intern voor jezelf als extern voor anderen om je heen. Dit gun ik iedereen.

Hoe vind je nou in dit grote aanbod een coach die bij jou past en wat zijn de verschillen?

Het is allereerst belangrijk om voor jezelf helder te hebben wat je nodig hebt.

Heb je een eigen bedrijf of wil je graag voor jezelf beginnen, ga dan op zoek naar een business coach of een ondernemerscoach.

Wil je graag live met iemand afspreken of liever online of maakt het je niet uit?

Maak hierin een keuze.

Ook hierbij speelt jouw ‘probleem’ of ‘uitdaging’ een rol. Zit je vast in patronen, voel je je gestresst of zie je door de bomen het bos niet meer, dan kan een live gesprek misschien meer waarde voor je bieden. Heb je hulp nodig om stappen te zetten en meer een liefdevolle schop onder je billen nodig, dan volstaat een online coachgesprek waarschijnlijk prima.

Een gekwalificeerde coach heeft coachtechnieken geleerd. Deze zijn anders dan een bijvoorbeeld als je een goed gesprek met een vriend of vriendin hebt. Een gekwalificeerde coach laat jou zelf tot inzichten komen en geeft geen kant en klare oplossingen. Hij spiegelt jouw gedrag en wat hij of zij jou hoort zeggen en stelt verdiepende vragen om jou verheldering te geven in de vragen die je zelf tegenkomt.

Een mentor geeft advies, bv ‘ik zou dat zus en zo aanpakken en wel om deze reden’. Meestal gaat hij of zij uit van eigen ervaringen in een specifiek (werk)gebied, bijvoorbeeld omdat hij of zij zelf ondernemer is geweest (zoals ik!) of een andere expertise heeft, bv in de marketing, personeel, voeding ed.

Zelf geef ik de voorkeur aan een combinatie. Soms heb ik juist concrete adviezen nodig als ondernemer en andere keren zoek ik verdieping, dan gaat het meer om persoonlijke ontwikkeling. Hoe kijk ik tegen bepaalde situaties aan en waarom en kan ik dat ook veranderen? Ben ik mezelf misschien aan het tegenhouden zonder dat ik het merk? Dit stuk is vaak moeilijk bij jezelf te zien. Een gekwalificeerde coach kan goed luisteren en durft jou ook confronterende vragen te stellen, zonder oordeel. Je moet je veilig en op je gemak voelen, dat is een van de voornaamste vereisten om jouw coachtraject tot een succes te maken.

Maar hoe kies je dan verder voor de juiste coach? Het is belangrijk om eerst kennis te maken met elkaar. Dit geldt zowel voor de coach als voor de coachee. Als er geen klik is en er vertrouwen ontbreekt, dan gaan de coachsessies nooit werken. Dan ga je als coachee de boel tegenwerken als het ware, ook wel saboteren genoemd. Dit kan ook tijdens de gesprekken opkomen, maar een goede coach ziet dit snel en spiegelt dit gedrag, zodat jij tot nieuwe inzichten komt.

Dan heb je ook nog verschil in de duur van een coachtraject. Ik geloof zelf niet dat een echte transformatie, met andere woorden een grote verandering in je leven, in een paar gesprekken is gebeurd, dit heeft tijd nodig en dit gaat meestal met ups- en downs. Als jij een quick fix zoekt, dan is de kans groot dat je snel weer in oude patronen terugvalt, zodra het coachtraject is afgelopen.

Ik ben hier zelf scherp op als ik met een coach werk; belooft hij of zij mij gouden bergen of is het realistisch en zie ik voor me dat ik het resultaat dat ik voor ogen heb met haar of zijn begeleiding kan bereiken.

Kortom, stel jezelf de vragen, wat heb ik nodig en wie past daarbij? Welke ervaring/expertise zoek ik?

Maak dan kennis met elkaar en als er een klik en vertrouwen is dat deze coach je verder kan helpen, dat voel je vrijwel meteen (vertrouw op je gevoel), dan kun je het beste zo snel mogelijk van start gaan. Als je er teveel over gaat nadenken, dan is de kans groot dat je gaat twijfelen.

Jouw hersenen willen namelijk niet dat jij gaat veranderen, dus die gaan jou (onbewust) vertellen dat je het niet moet doen. Dat klinkt misschien gek, maar dat is echt zo. Verandering is oncomfortabel en daarom lukt het ons zelf meestal niet. Kijk maar naar topsporters, die hebben allemaal een coach, het lukt ze niet om alleen tot zulke prestaties te komen. Hetzelfde geldt voor ondernemers.

Je kunt ook nog kiezen tussen individuele sessies (1 op 1) of in groepsverband. Ook daarin heb je verschillen. Ik probeer het te combineren voor mezelf. Een groep is fijn als je van elkaar kunt leren, maar het is ook heel makkelijk om af te haken of er alleen maar passief deel te nemen aan de groepscoachsessies.

Individuele sessies gaan veel dieper, tenminste als je bij mij een coachtraject volgt en zorgen voor diepgaande verandering en duurzaam resultaat. Dit is geen garantie, maar afhankelijk van onze samenwerking en jouw motivatie om aan jezelf te werken en stappen te gaan zetten die soms oncomfortabel zijn.

Ik hoop dat ik je zo meer duidelijkheid heb gegeven over hoe je een coach kan kiezen die bij jou past.

Heb je hier nog vragen over of wil je graag met mij kennismaken, boek dan hieronder een ontdekkingsgesprek in. Je krijgt dan helderheid over wat je zou willen, wat jou in de weg staat en welke actiestappen je vervolgens als eerste kan zetten. Een gesprek bij mij is altijd waardevol, ook al kies je daarna voor iemand anders of als je merkt dat het nu nog niet bij je past, maar let op jouw beschermende stemmetjes!


Vorige
Vorige

Hoe voer je een lastig en eerlijk gesprek met een medewerker?

Volgende
Volgende

Hoe krijg je weer focus in je bedrijf?